ZDROWY
powrót do pracy

Spotkanie 12

Gdańsk
6 listopada 2015

gdansk_02_mini

Zdrowy powrót do pracy / Spotkanie nr 12

Gdańsk, 6 listopada 2015 godz. 11.00 - 14.15

12. samorządowa konferencja edukacyjna z cyklu: Zdrowy powrót do pracy. Konstruktywna przyszłość
odbyła się w Gdańsku w dniu  6 listopada 2015 .

Konferencję objął patronatem honorowym
Marszałek Województwa Pomorskiego – Mieczysław Struk.

ZDROWY
powrót do pracy

Projekt samorządowy

Nieprzerwanie już od 2013 roku

zpdp_jst_01

Samorząd terytorialny odgrywa ważną rolę w podejmowaniu efektywnych i realnych działań na rzecz poprawy zdrowia ludności. Dobra komunikacja i współpraca z uczestnikami systemu ochrony zdrowia na poziomie lokalnym pozwala na wypracowanie nowych rozwiązań lub koncepcji. Promowanie dobrego zdrowia ludzkiego stanowi jeden z istotnych celów określonych w strategii Europa 2020.

W ostatnich latach przed organizatorami ochrony zdrowia pojawiły się nowe wyzwania, ważne zarówno dla zdrowia, jak i dla zrównoważonego rozwoju regionów:

  1. Jak zapewnić funkcjonowanie w zdrowiu, umożliwiające pracę osobom w sile wieku?
  2. Jak ułatwić powroty do pracy osobom dotkniętym schorzeniami?
  3. Jak konstruować skuteczne i atrakcyjne programy zdrowotne?
  4. Jak włączyć uczestników systemu ochrony zdrowia w tworzenie i realizację kompleksowych strategii zdrowotnych?

Agenda spotkania

Czas

Temat

Prelegent

11:00
10 min.

Otwarcie konferencji

wladysiuk_magda_2018

Magdalena Władysiuk

Prezes CEESTAHC

11:10
10 min.

Wnioski z pierwszej edycji cyklu „Zdrowy powrót do pracy”

wladysiuk_magda_2018

Magdalena Władysiuk

Prezes CEESTAHC
prycel_tomasz_2019

Tomasz Jan Prycel

Sekretarz i Dyrektor Zarządzający CEESTAHC

11:20
20 min.

Raport „Konstruktywni. Zdrowi – Aktywni – Konstruktywni”

Jakub Gołąb

Fundacja na Rzecz Zdrowego Starzenia Się

11:40
20 min.

Wczesna diagnostyka oraz kompleksowa specjalistyczna opieka reumatologiczna gwarantem sukcesu populacyjnego

Małgorzata Sochocka-Bykowska

dr n. med.

Konsultant wojewódzki w dziedzinie reumatologii, Wojewódzki Zespół Reumatologiczny w Sopocie

12:00
15 min.

Koszty pośrednie wybranych przewlekłych chorób zapalnych w Polsce

Łukasz Balwicki

Gdański Uniwersytet Medyczny

12:15
10 min.

Małgorzata Paszkowicz

Dyrektor Pomorskiego OW NFZ

12:25
10 min.

Program wykrywania wczesnego zapalenia stawów w Szpitalu Uniwersyteckim nr 2 im. dr. Jana Biziela w Bydgoszczy

Krótki film i prezentacja

12:35
10 min.

Czasowa niezdolność do pracy, prewencja rentowa oraz świadczenia rentowe spowodowane chorobami układu kostno-stawowego, mięśniowego i tkanki łącznej jako problem Funduszu Ubezpieczeń Społecznych

Renata Ziółkowska

Dyrektor Oddziału ZUS w Gdańsku

Wojciech Korejwo

Główny Lekarz Orzecznik ZUS w Gdańsku, reumatolog

12:45
10 min.

Wystąpienie Przedstawiciela organizacji pozarządowej*

13:00
15 min.

Przerwa • poczęstunek

13:15
60 min.

Debata pod Patronatem Medialnym Dziennika „Rzeczpospolita” nt. możliwych rozwiązań i działań w regionie
  • wczesna diagnostyka
  • samoświadomość pacjentów
  • terapia i rehabilitacja
  • rola samorządów i innych instytucji publicznych oraz organizacji pozarządowych
  • rola ubezpieczyciela
  • możliwości aplikowania o fundusze unijne

Planowany łączny czas trwania spotkania: ok. 3 godz. 15 minut do góry

* w trakcie uzgadniania

Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego

Miejsce i czas spotkania

6 listopada 2015, godz. 11.00 – 14.15

Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego
(Sala Herbowa)
ul. Okopowa 21/27, 80-810 Gdańsk

Zgłoszenia

Zgłoszenia można było dokonać do 3 listopada 2015 na dwa sposoby:

  1. wypełnić formularz elektroniczny na stronie www.ceestahc.org
  2. przesłać wypełniony formularz zgłoszeniowy e-mailem na samorzady@ceestahc.org
    lub na nr faks: 12 396 38 39

Pytania prosimy kierować na adres mailowy: tj.prycel@ceestahc.org

do góry

Partnerzy

Patronat honorowy: Marszałek Województwa Pomorskiego