ZDROWY
powrót do pracy

Spotkanie 10

Katowice
28 września 2015

katowice_01_mini

Zdrowy powrót do pracy / Spotkanie nr 10

Katowice, 28 września 2015 godz. 10.00 - 13.00

15. samorządowa konferencja edukacyjna z cyklu: Zdrowy powrót do pracy. Konstruktywna przyszłość odbyła się w Katowicach w dniu 28 września 2015 r. Konferencję objął patronatem honorowym Marszałek Województwa Śląskiego – Wojciech Saługa.

ZDROWY
powrót do pracy

Projekt samorządowy

Nieprzerwanie już od 2013 roku

zpdp_jst_01

Samorząd terytorialny odgrywa ważną rolę w podejmowaniu efektywnych i realnych działań na rzecz poprawy zdrowia ludności. Dobra komunikacja i współpraca z uczestnikami systemu ochrony zdrowia na poziomie lokalnym pozwala na wypracowanie nowych rozwiązań lub koncepcji. Promowanie dobrego zdrowia ludzkiego stanowi jeden z istotnych celów określonych w strategii Europa 2020.

W ostatnich latach przed organizatorami ochrony zdrowia pojawiły się nowe wyzwania, ważne zarówno dla zdrowia, jak i dla zrównoważonego rozwoju regionów:

  1. Jak zapewnić funkcjonowanie w zdrowiu, umożliwiające pracę osobom w sile wieku?
  2. Jak ułatwić powroty do pracy osobom dotkniętym schorzeniami?
  3. Jak konstruować skuteczne i atrakcyjne programy zdrowotne?
  4. Jak włączyć uczestników systemu ochrony zdrowia w tworzenie i realizację kompleksowych strategii zdrowotnych?

Agenda spotkania

Czas

Temat

Prelegent

10:00
10 min.

Otwarcie konferencji

Marek Piekarski

prof. nadzw. dr hab. n. med.

Zastępca Dyrektora Wydziału Zdrowia i Polityki Społecznej, Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego w Katowicach

wladysiuk_magda_2018

Magdalena Władysiuk

Prezes CEESTAHC

10:10
20 min.

Wnioski z pierwszej edycji cyklu „Zdrowy powrót do pracy”

wladysiuk_magda_2018

Magdalena Władysiuk

Prezes CEESTAHC
prycel_tomasz_2019

Tomasz Jan Prycel

Sekretarz i Dyrektor Zarządzający CEESTAHC

10:20
20 min.

Raport „Konstruktywni. Zdrowi – Aktywni – Konstruktywni”

Jakub Gołąb

Fundacja na rzecz Zdrowego Starzenia się

10:40
20 min.

Problematyka chorób reumatologicznych

  • populacja w Polsce
  • aktualny stan wiedzy nt. terapii i diagnostyki w Polsce
  • Maciej Stajszczyk

    dr n. med.

    Śląskie Centrum Reumatologii, Rehabilitacji i Zapobiegania Niepełnosprawności im. gen. Jerzego Ziętka w Ustroniu Sp. z o.o.

    11:00
    10 min.

    Ścieżka szybkiej diagnostyki i leczenia zapalenia stawów - jak to się robi w Śląskim Centrum Reumatologii

    Aleksandra Zoń-Giebel

    dr n. med.

    Przewodnicząca Oddziału Śląskiego Polskiego Towarzystwa Reumatologicznego

    11:10
    20 min.

    Program wykrywania wczesnego zapalenia stawów w Szpitalu Uniwersyteckim nr 2 im. dr. Jana Biziela w Bydgoszczy

    Agnieszka Kęsiak

    lek. med.

    Starszy asystent Kliniki Reumatologii i Układowych Chorób Tkanki Łącznej, Szpital Uniwersytecki nr 2 im. dr. Jana Biziela

    11:30
    10 min.

    Czasowa niezdolność do pracy, prewencja rentowa oraz świadczenia rentowe spowodowane chorobami układu kostnostawowego, mięśniowego i tkanki łącznej jako problem Funduszu Ubezpieczeń Społecznych

    Janina Zdrzałek

    Główny Orzecznik ZUS Chorzów

    11:40
    20 min.

    Czasowa niezdolność do pracy, prewencja rentowa oraz świadczenia rentowe spowodowane chorobami układu kostnostawowego, mięśniowego i tkanki łącznej jako problem Funduszu Ubezpieczeń Społecznych

    Elżbieta Krajewska

    Główny Specjalista w Wydziale Taryfikacji AOTMiT

    12:00
    15 min.

    Przerwa • poczęstunek

    12:15
    45 min.

    Debata pod Patronatem Medialnym Dziennika „Rzeczpospolita” nt. możliwych rozwiązań i działań w regionie
    • wczesna diagnostyka
    • samoświadomość pacjentów
    • terapia i rehabilitacja
    • rola samorządów i innych instytucji publicznych oraz organizacji pozarządowych
    • rola ubezpieczyciela
    • możliwości aplikowania o fundusze unijne

    Eugeniusz Kucharz

    prof.

    Konsultant wojewódzki w dziedzinie reumatologii; Katedra i Klinika Chorób Wewnętrznych i Reumatologii, Śląski Uniwersytet Medyczny; Prezes Zarządu Polskiego Towarzystwa Reumatologicznego

    Planowany łączny czas trwania spotkania: ok. 3 godz. do góry

    * w trakcie uzgadniania

    Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego

    Miejsce i czas spotkania

    28 września 2015 r., godz. 10.00 – 13.00

    Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego
    (Sala Kolumnowa)
    ul. Dąbrowskiego 23, Katowice

    Zgłoszenia

    Zgłoszenia można było dokonać do 25 września 2015 na kilka sposobów:

    1. wypełnić formularz elektroniczny na stronie www.ceestahc.org
    2. przesłać wypełniony formularz zgłoszeniowy e-mailem na samorzady@ceestahc.org
      lub na nr faks: 12 396 38 39
    3. przesyłać dane potrzebne do zgłoszenia na e-mail: samorzady@ceestahc.org

    Pytania prosimy kierować na adres mailowy: tj.prycel@ceestahc.org

    do góry

    Partnerzy

    Patronat honorowy: Marszałek Województwa Śląskiego