HCV. Rola samorządów w profilaktyce i diagnostyce

Spotkanie 9

Wrocław
18 października 2016

wroclaw_01_mini

HCV. Rola samorządów w profilaktyce
i diagnostyce / Spotkanie nr 9

Wrocław, 18 października 2016 godz. 10:00 - 12:40

9. samorządowa konferencja edukacyjna z cyklu: HCV. Rola samorządów w profilaktyce i diagnostyce odbyła się we Wrocławiu w dniu 18 października 2016

Konferencję objął patronatem honorowym
Marszałek Województwa Dolnośląskiego – Cezary Przybylski.

HCV. Rola samorządów
w profilaktyce
i diagnostyce

2015-2016

Cykl konferencji samorządowych

hcv_jst_01
Polska na tle innych krajów europejskich charakteryzuje się niskim współczynnikiem wykrywalności WZW typu C. Do zdiagnozowania infekcji HCV dochodzi przeważnie przypadkowo (np. podczas oddawania krwi) lub gdy chory zgłasza się do lekarza z objawami wątrobowymi w bardzo zaawansowanym stadium. Eksperci apelują o zaradzenie tej sytuacji, ale w Polsce brakuje systemowych rozwiązań mających na celu kontrolę i opanowanie infekcji HCV, dorównujących działaniom na rzecz HBV i HIV. Samorządy włączają się w działania w tym obszarze od kilku lat, a Agencja Oceny Technologii Medycznych i Taryfikacji (AOTMiT), oceniając samorządowe programy polityki zdrowotnej, wskazuje na istotność problematyki zakażeń HCV w realizacji priorytetów zdrowia publicznego:
  • zmniejszenie zachorowalności i przedwczesnej umieralności z powodu nowotworów złośliwych,
  • zwiększenie skuteczności zapobiegania chorobom zakaźnym i zakażeniom.
Cele cyklu spotkań:
  • uświadamianie wagi problemu HCV w poszczególnych regionach,
  • określenie potrzeb regionalnych w zakresie chorób wątroby i ich profilaktyki,
  • prezentacja modelowych rozwiązań dla samorządów,
  • środki dla samorządów na realizację zadań: budżet samorządu czy środki unijne?
  • realizacja programów polityki zdrowotnej przez samorządy w świetle nowelizacji Ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych.

Agenda spotkania

Czas

Temat

Prelegent

10:00
10 min.

Powitanie oraz wystąpienie Przedstawiciela Urzędu Marszałkowskiego

10:10
20 min.

Problematyka wirusowego zapalenia wątroby

Epidemiologia, diagnostyka, terapia w świetle aktualnych standardów postępowania

Krzysztof Simon

Profesor

Specjalista z zakresu chorób wewnętrznych oraz chorób zakaźnych. Kierownik Zakładu Chorób Zakaźnych i Hepatologii Wydziału LekarskoStomatologicznego Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Ordynator Oddziału I Zakaźnego Klinicznego Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego we Wrocławiu. Konsultant Wojewódzki w dziedzinie chorób zakaźnych dla woj. dolnośląskiego

10:30
15 min

Aspekt społeczny HCV, koszty pośrednie, w tym aktywność zawodowa i powroty do pracy

miazga_piotr_135px

Piotr Miazga

Stowarzyszenie CEESTAHC

10:45
15 min

Koszty terapii wirusowych chorób wątroby z perspektywy płatnika

Marcin Rudkowski

Wydział Gospodarki Lekiem, Dolnośląski OW NFZ

11:00
10 min

Niezdolność do pracy z powodu WZW typu C

Marek Romanowski

Główny Lekarz Orzecznik Oddziału ZUS we Wrocławiu

11:10
15 min

HCV - problem zdrowia publicznego

Jacek Klakocar

Dolnośląski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny we Wrocławiu, Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna we Wrocławiu

11:25
10 min.

Przedstawiciele organizacji pacjenckich:

Stowarzyszenie Prometeusze

Jarosław Chojnacki

Prezes Stowarzyszenia

11:35
10 min.

Prosta droga do zdrowia – koordynowana opieka nad pacjentem z WZW C – informacja o projekcie Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego i Centrum Medycznego „Dobrzyńska”

Maciej Sokołowski

Dyrektor Centrum Medycznego „Dobrzyńska”, Wojewódzki Zespół Specjalistycznej Opieki Zdrowotnej we Wrocławiu

11:45
15 min.

Modelowe rozwiązania dla samorządów

prycel_tomasz_2019

Tomasz Jan Prycel

Dyrektor Zarządzający Stowarzyszenia CEESTAHC

12:00
30 min.

Dyskusja z udziałem decydentów nt. możliwych rozwiązań i działań w regionie
  • wczesna diagnostyka
  • samoświadomość pacjentów
  • terapia i rehabilitacja
  • rola samorządów i innych instytucji publicznych i organizacji pozarządowych
  • rola ubezpieczyciela

12:30
10 min.

Podsumowanie

Planowany łączny czas trwania spotkania: ok. 2 godz 40 minut. do góry

Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego

Miejsce i czas spotkania

18 października 2016, godz. 10.00-12.40

Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego
– sala 510, V p.
ul. Dobrzyńska 21-23, 50-403 Wrocław

Zgłoszenia

Zgłoszenia można było dokonać do 14 października 2016 na trzy sposoby:

  1. wypełnić formularz elektroniczny na stronie www.ceestahc.org
  2. przesłać wypełniony formularz zgłoszeniowy e-mailem na samorzady@ceestahc.org
    lub na nr faks: 12 396 38 39
  3. przesyłać dane potrzebne do zgłoszenia na e-mail: samorzady@ceestahc.org

Pytania prosimy kierować na adres mailowy: tj.prycel@ceestahc.org

do góry

Partnerzy

Patronat honorowy: Marszałek Województwa Dolnośląskiego